søndag den 27. januar 2013

Tips og tricks

Jeg har langt om længe fået købt lækker jersey; noget er købt på nettet og det nederste er købt i Stof2000; det var først gang i over 10 år at jeg har været der, og jeg må tilstå at jeg foretrækker Stof & Stil - muligvis fordi jeg måtte vente i en evighed på at få klippet en meter jersey - det er jeg ikke vant til i Stof & Stil:-)

Nu har jeg brug for hjælp - har I nogle tips til hvordan jeg skal gribe projekt jersey an? Jeg har ikke nogen overlocker (men er overbevist om at det kan lade sig gøre alligevel;-)) og min symaskine er en ganske almindelig Singer Confidence. Hvilken type søm bør jeg vælge? Jeg har købt en nål til stretch-stof, så det må vel være den jeg skal bruge. Jeg har jo syet i jersey før og det er egentlig gået fint, men jeg tror mere det har været held end forstand:-) Håber I har nogle gode råd til mig.Bemærk desuden at jeg har lagt to ekstra stykker stof i min oprydnings-giveaway.

16 kommentarer:

 1. Tjahh... Du skal i hvert fald bruge de der sting hvor den syr tre gange oven i hinanden...

  SvarSlet
 2. Din maskinen har garanteret en søm til strækstof, og den skal du benytte dig af. Kig evt. i din brugermanual (har du den ikke kan du finde den på nettet). Sy aldrig med almindelige ligeudssting i halsen og andre steder hvor stoffet skal strækkes. Så spinger stingene nemlig!

  Flotte stoffer du har købt. Hvilken Stof2000 var du i? Jeg synes meget godt om Stof2000, men kan også godt lide stof og Stil :-)

  SvarSlet
 3. Uhh, jeg har også været lige ved at købe det nederste.. Men må hellere bruge det jersey jeg købte i dyre domme i efteråret først... Med den rigtige nål og stræksøm når du langt :)

  SvarSlet
 4. Det kan være en god idé at sy jersey sammen med en smal zigzag-søm, fordi den er meget elastisk - søt f.eks. stringbredden på 05,-1 mm og stinglængden på 3-3,5 mm. Lav en lille prøve først inden du syr i det fine stof du har købt.

  Kh Gitte

  SvarSlet
 5. Jeg ville også sige en zig-zag søm hvis din maskine altså ikke har en overlocksøm ;-) min gamle singermaskine fra 1993 havde sådan en søm, jeg opdagede det bare først 3 mdr før jeg købte min nye maskine i sommers :-)

  Jeg har heller ikke en overlocker så jeg bruger også overlocksømmen på den nye maskine

  SvarSlet
 6. Sikke en masse skønt stof du har købt, jeg har også købt det nederste stof, det ligger bare på at blive syet til en bluse :) (det vil blive min første jersey bluse, derfor er det stof min første prøve) :)

  Kh Sabrina

  SvarSlet
 7. Lææækre stoffer!
  Jeg sprang selv ud i jersey på almindelig symaskine for et halvt års tid siden, og jeg har været gennem både zig-zag og stræksøm, men følgende fungerer super godt for mig (og min Bernina bernette-sag, ikke noget vildt fancy):
  1. Sy laaangsomt og roligt (jeg har en tendens til at drøne afsted :-S)
  2. Løsn trykket fra trykfoden (står sikkert i din manual, hvordan dette gøres)
  3. Hverken zig-zag eller stræksøm fungerer her, men til gengæld kører det bare med alm. sting - stinglængde 2,5 i "alm." sømme, og i alle kanter, der skal udsættes for stræk laver jeg rib-roleau (LaraLil har super DIY) med en stinglængde 3,5 (igen, alm. søm - med den stinglængde i rib kan de strækkes MEGET uden at springe (i hvert fald for mig og Berninaen ;-)).
  4. Og så sætter jeg MAAAANGE nåle i stoffet, så det holdes godt på plads, og jeg ikke skal "rykke" for meget rundt i det på vej ind under nålen.

  Go' fornøjelse - det skal nok lykkes for dig og blive godt!
  Kh. Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Og forresten, jeg gør aldrig noget ved kanterne, da jeg ikke synes min overlocksøm gør andet end at "bølge" og bule sømmen, og efter én omgang i vask, krøller den lidt sammen af sig selv (laver kun et sømrum på 8 mm, så fylder det ikke meget efterfølgende - og jersey trevler jo ikke :-))

   Slet
  2. ....Ooooog skal da lige høre, hvor du har fundet det øverste henne?

   Slet
  3. Tak for alle de gode råd - fantastisk! Nu kan jeg næsten ikke vente med at komme i gang:-) Jeg har købt det i Stof og Stuff på nettet - vær opmærksom på at skal du have sendt MED omdeling, så skal du tilvælge det, da det ikke er standard.
   K.h.
   Christina

   Slet
  4. Selv tak - hæhæ, min arbejdsplads ligger faktisk knap 1 km fra Stof og Stuffs butik i latinerkvarteret, så der sku' jeg næsten (afspadsere tidligt en dag) og gå ned og se - det er super fint ;-) go' syning!
   Kh. Trine

   Slet
 8. Så fine stoffer! De første kjoler jeg syede til Nanna i jersey var også på symaskine. Jeg fik først for nylig en overlocker. Jeg brugte bare en lille zig - dvs stinglængde på ca 3 og så knap 1 på bredden. Lav en prøve og prøv at stræk stoffet - så kan du mærke om det passer :-).
  Du behøver jo ikke at zigzagge bagefter, da det ikke trevler i vask. Mega dejligt :-).

  SvarSlet
 9. Spennende. Jeg har også en vanlig symaskin - følger spent med på hvordan det går med syinga i strechstoffene :)

  SvarSlet
 10. Jeg drønede derudaf, tænkte slet ikke på hverken jerseynål eller sømstørrelse! TYPISK mig. Brugte mange nåle og synes resultatet blev fint. Fede stoffer du har valgt især nr.2

  SvarSlet
 11. Hej Christina
  Jeg syr på en Husqvarna af lidt ældre model. Den kan sagtens sy i jerseystoffer med en stretchnål.
  Jeg syr først en normal søm og bruger så maskinens overlocksøm til at kaste over kanterne og rib. Det er ikke rigtig overlock, men noget der ligner. Resultatet bliver rigtig pænt.
  Mon ikke din maskine har sådan en søm? Jeg havde haft min symaskine i flere år, før jeg fandt ud af det :-)

  SvarSlet
 12. Hejsa, lækker med de her blogs Jeg skal selv igang med at sy en ny cykel Jersey ikke fordi det kan betale sig men fordi jeg gerne vil have mit eget design, så mange tak for denne blog der er så meget at lære :-)

  SvarSlet