mandag den 15. juli 2013

Sommerferielæsning

Sommerferien er over os og for mig (og mange andre) betyder det lidt ekstra tid til at læse bøger og jeg vil derfor anbefale lidt ferielæsning.Niceville

Anmeldelse fra Litteratursiden: "Romanen foregår i Mississippi fra 1962-1964 i en tid, hvor forholdet mellem hvide og sorte er ekstremt anspændt.
Aibileen arbejder som hushjælp og overhører en samtale mellem fruen i huset og hendes veninder. De taler om, at sorte tjenestefolk bør have deres eget toilet, så deres sygdomme og bakterier ikke smitter deres hvide arbejdsgivere.
Det er ikke kun Aibileen, der får det dårligt af den samtale. En af fruens veninder, Skeeter Phelan, opsøger Aibileen for at undskylde og stiller det enkle, men farlige spørgsmål: ”Tænker du nogensinde, at du ville ønske, du kunne… ændre det hele?”
Spørgsmålet sætter en lavine af begivenheder i gang. Aibileen og Skeeter begynder et hemmeligt samarbejde om en bog, hvor Aibileen og hendes veninde Minny fortæller om deres mange års erfaringer fra et liv som sort hushjælp hos hvide familier. Der er en mulighed for, at bogen kan blive trykt - men kun hvis de kan overtale andre sorte tjenestepiger til at bryde tavsheden og fortælle sandheden.
'Niceville' er en varm og gribende fortælling. Karaktererne fremstår som virkelige personer af kød og blod, og man er oprigtigt interesseret i, hvordan det går dem.
Romanen foregår i den tid, hvor Martin Luther King holder sin berømte ”I have a dream”-tale, og hvor Ku Klux Klan spreder skræk og rædsel. Bogens fokus er dog lagt på den kvindeverden, der eksisterer mellem de sorte tjenestepiger og deres hvide fruer - på godt og (især) ondt. Det er en rigtig god fortælling, der nok taler mest til kvinder."

Den er jo efterfølgende blevet filmatiseret, så mange af jer har måske set filmen eller læst bogen, da bogen efterhånden er nogle år gammel, men den bog er virkelig værd at læse, så hvis du ikke har læst den, bør du gøre det.Under en strålende sol

Anmeldelse fra Litteratursiden: "Den rørende, gribende og fængslende beretning om to drenges venskab i Hosseinis første bog "Drageløberen" sidder stadig dybt i mig. Derfor udsatte jeg flere gange at gå i gang med "Under en strålende sol" - man vil jo så nødig blive skuffet. Men efter at have læst bogen, sad jeg tilbage med en (næsten) ligeså rørende, gribende og fængslende beretning om venskabet mellem to kvinder.

Historien udspiller sig i Afghanistan, og Mariam og Laila er bogens hovedpersoner. Mariam er uægte barn af en tjenestepige og husets rige herre. Faderen kommer kun på besøg om torsdagen, men alligevel beundrer hun ham betingelsesløst og ønsker for alt i verden at bo hos ham. Hun forstår ikke moderens modstand, men da drømmen en dag går i opfyldelse, er det for sent – billedet af faderen og hele hendes verden krakelerer, og på ét øjeblik bliver hun voksen og får livet som uægte pigebarn i et mere og mere lukket arabisk land at føle, da faderen gifter hende bort til den ældre skomager Rashid.

Den anden hovedperson Laila er barn af en kærlig og intellektuel vestligt orienteret far og en mor, hvis tanker udelukkende kredser om sønnerne, der er i kamp for landet. Venskabet til barndomsvennen Tariq udvikler sig til et tæt og varmt kærlighedsforhold. Men alting har en ende. Pludselig forsvinder alle Lailas støtter, og Mariams og Lailas veje mødes, idet Rashid forelsker sig i Laila, og hun bliver hans anden hustru.

Efter endnu engang at blive vraget begynder Mariam dog at acceptere Laila, og de forsøger i fællesskab at modstå og bekæmpe ydmygelserne fra ægtemanden. De to kvinder skal så meget igennem, og uden at røbe for meget får Mariam en ægte afslutning på et liv fyldt med uægte begyndelser – og solens stråler når også Laila.

Hosseini fortæller i et nøgternt sprog om det gode og det dårlige i mennesker. Under læsningen kom jeg igennem hele følelsesregistret – sorg, vrede, foragt, afmagt, men også varme, glæde, fryd og begejstring. Til sidst vil jeg blot sige, at hvis du som mig var bidt af ”Drageløberen”, må du ikke gå glip af denne fantastiske fortælling!"

Denne bog er SÅ gribende og jeg skal helt sikkert genlæse den på et tidspunkt.Skrig under vand

Anmeldelse fra Litteratursiden: "Psykologen Katrine Wraa har arbejdet i England, hvor hun blev uddannet i profilering. Hun har netop mistet sit job, da hun får tilbudt et nyt i Danmark. Den dag hun starter bliver en ung fødselslæge brutalt myrdet, og sagen ser temmelig speget ud. Især fordi alle omtaler den dræbte i et lyserødt skær. Men efterforskningen viser et andet billede af den pæne familiefar.
Katrine kaster sig over sagen sammen med sin nye makker Jens Høgh. De arbejder koncentreret på sagen, men begrænses indimellem af en skeptisk ældre kollega, som synes at Katrines viden er det rene hokus-pokus. Det lader hun sig dog ikke påvirke væsentligt af, da hun har sine egne dæmoner at slås med, selvom hun har haft fred i den tid hun har boet i England, væk fra alle de dårlige minder.
I romanen er der lange passager hvor en, indtil slutningen ukendt person, som gennem livet er udsat for nogle grove overgreb og deraf følgende misvækst. Disse er skrevet i kursiv, og først til sidst forstår man hvorfor. Derefter kan man ikke undre sig over personens karakter og adfærd
Sagen involverer mange personer efterhånden som opklaringen skrider frem, men det underbygger historien på fineste vis, og intet synes overflødigt. Imponerende!
’Skrig under vand’ fik Politikens krimipris. Og bestemt ikke uden grund. Den er meget velskrevet, sproget flyder godt, og det er et rigtig spændende plot forfatterne har bygget op. Der er mange faktuelle informationer i romanen, og de medvirker til at øge spændingen, det er langt fra kedeligt. Også miljø- og personbeskrivelser er helt i top."

Denne krimi læste jeg fornylig og det tog ingen tid fordi den er spændende og nem at læse, så hvis du er til krimi, er dette sikkert noget for dig.

God læselyst:-)

4 kommentarer:

 1. Tak for tippet. Jeg læser masser af bøger - hele året :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør jeg også - afhængig af arbejdsbyrden på arbejdet....hvis jeg har meget overarbejde er jeg for træt om aftenen og så falder jeg i søvn, når jeg læser:-)
   K.h.
   Christina

   Slet
 2. Tusind tak for tippet, Niceville skal på min læseliste.... Læser lige nu bøn om tavshed af Linda Castillo, og kan også varmt anbefale 1eren Tvunget til tavshed... :0)Fantastisk krimiforfatter...

  SvarSlet
  Svar
  1. De må på min læseliste:-) Jeg var vild med Niceville.
   K.h.
   Christina

   Slet